(tableta reprezinta un mic vis implinit)
Nu am avut laptop, nici nu am cautat, am preferat mereu sa imi cumpar un desktop de banii pe care i-as da pe un laptop. Am simtit lipsa unui dispozitiv mobil, pentru ca in urma cu vreo 2 ani am inceput sa folosesc Internet-ul mobil pe telefon. Telefonul e bun, insa asa am redus durata de viata a bateriei de la 2 zile (cat ma tinea inainte de era Internet) la 1 zi (cat ma tine acum). Fiind fan Android (pentru cei care ma cunosc nu e nici o mirare), mi-am dorit o tableta cu Android. Cerintele mele au fost: ecran de 10 inci, posibilitatea de a atasa docking cu tastatura, suport pentru Android JellyBean (Android 4.1) si 3G (sa pot folosi un sim cu Internet mobil). Deja aveam in vizor o tableta Asus.
Cautarile serioase au inceput anul trecut, de Black Friday. Reducerile nu au fost semnificative si nici nu au avut in oferta si docking-ul. Prin ianuarie un prieten mi-a dat posibilitatea de a cumpara un Transformer TF300TG (G-ul vine de la 3G) si nu am ezitat sa dau banii. Citisem destule informatii pe forumul Mobilissimo si stiam ca asta e tableta pe care as alege-o dupa raportul calitate/pret. TF300 face parte din seria de mijloc, atat din punct de vedere al pretului, cat si al performantelor oferite. Mai exista seria TF700, care foloseste un chipset Tegra 3 mai nou si are rezolutie full HD (1920×1080).
Specificatiile sunt urmatoarele:
– ecran de 10.1 inci, rezolutie 1280×720 (aproximativ 149 pixeli per inci); ecranul este un IPS LCD (de origine Samsung); multitouch (suporta pana la 10 degete pe ecran simultan)
– 32 de G stocare interna (din care ramai propriu-zis cu 27,15 G), slot de card
– WiFi capabil de standardul N, Internet mobil 21 Mbps sau HSUPA 5.76 Mbps
-Â Bluetooth 3.0, USB 2.0
– camera principala de 8 MP (pozele au rezolutie de 3264×2448 pixeli) cu captura full HD (1080p) si o camera secundara de 1.2 megapixeli
– chipsetul este un Tegra 3 T30L, la fel ca si pe Nexus 7 (aici se pot vedea si diferentele intre TF300 si TF700)
-Â CPU quad-core 1.2 GHz Cortex-A9 (TF700 are un quad-core la 1.6)
– procesorul grafic este ULP GeForce la 416 MHz (la TF700 are 512 Mhz)
– accelerometru, nu are radio, GPS-ul este asistat (A-GPS)
– a venit cu Android 4.0 (IceCreamSandwich) si am primit update la JellyBean 4.1.1 (zilele trecute am citit ca TF300T, varianta fara 3G, a primit update-ul la JellyBean
– baterie Litiu-Polimer de 22 Wh (care nu se poate scoate, evident)
Asus a pre-instalat pe tableta o multime de aplicatii, de la book reader la newspaper reader. Voi vorbi doar de aplicatiile pe care le-am folosit: Asus Vibe + (sau Vibe Fun Center, cum s-a numit initial), MyLibrary si Press Reader. Asus Vibe + este o colectie de jocuri, aplicatii, filme si carti pe care le poti testa sau cumpara. Aplicatiile, jocurile si cartile sunt disponibile in toata lumea, chiar si in Romania, este un lucru foarte bun. Filmele sunt oferite printr-o a treia aplicatia care nu permite nici macar vizionarea filmelor gratuite. Un lucru bun este ca poti cumpara jocuri in varianta HD, pentru tableta, din Asus Vibe+.
Pe langa MyLibrary, se mai gaseste si Amazon Kindle. Cartile oferite de MyLibrary sunt destule (se pot cumpara din Asus Vibe+), aplicatia in sine arata bine si face extrem de frumoasa si facila citirea pe ecranul mare (are pana si efectul de intoarcere a paginii). Se pot copia carti in format text sau pdf pe tableta si aplicatia le va afisa, insa nu poti seta un director numai pentru carti, astfel ca in aplicatie apar toate fisierele text din tableta, chiar si cele folosite de alte aplicatii si care in mod evident nu sunt carti.
Mi-a placut in mod special Press Reader. Contine o lista foarte lunga de ziare din toata lumea, are filtre de sortare dupa limba, zona geografica, are chiar si ziare din Romania, desi ziarele din sunt doar 4 sau 5 si marea majoritate sunt ziare de sport. Se poate face un fel de abonament lunar, aplicatia poate descarca in mod automat ultima editie a ziarului care te intereseaza si le afiseaza frumos pe niste rafturi virtuale. Mi-a placut in mod special optiunea de a asculta articolele de la ziarele mari si importante (cum e “The Washington Post”). Felul in care sunt afisate articolele te face sa crezi ca te afli in fata unui ziar real, dar repaginarea dureaza prea mult uneori (aplicatia mai trebuie optimizata).
Navigatia GPS este sub experienta de pe telefonul meu Evo 3D. Tableta pierde destul de des semnalul si se leaga greu la satelitii GPS, chiar si cu ajutorul unor alte aplicatii, care descarca local informatiile GPS. Am deblocat bootloader-ul si am rootat-o pentru a putea face backup din Recovery si pentru a avea acces la fisierele sistem. Am inlocuit fisierul de configurare GPS cu unul mai bun si acum se leaga la GPS in 15-20 de secunde si nu mai pierde legatura asa usor. Nu am instalat vreun soft de navigare pana acum, dar am folosit GPS-ul in jocul Ingress.
Player-ul video inclus nu face mare lucru, insa cu un alt player de pe Play Store (ca MX Player), experienta este deosebita. Este o placere sa te uiti la filme sau seriale. Am fost extrem de impresionat de redarea audio, pentru ca difuzorul isi face treaba foarte bine. Am folosit castile mele Sennheiser si am fost uimit de calitatea sunetului. Este o placere sa asculti chiar si radio online. Sunetul este clar fara nici un fel de alte egalizatoare activate, dar ai nevoie de niste casti bune. As putea spune ca se aude mai bine ca pe laptop-ul de la munca sau fata de Evo 3D-ul meu. Tableta ofera o experienta audio superba, gratie chipset-ului Tegra 3 si bineinteles, Asus.
Marea problema este legata de optimizarea jocurilor disponibile. In timp, am cumparat de pe Play Store Shadowgun DeadZone, Pool Breaker Pro, Virtua Tennis, The Dark Knight Rises, Mass Effect Infiltrator, NOVA 3, Modern Combat 3 si am instalat Dead Trigger, Guns 4 Hire, Simpsons “Tapped Out” si Real Racing 3 (din jocurile gratuite pe care le mai joc din cand in cand). Unele jocuri arata si se misca bine, desi inca nu sunt optimizate pentru tablete (Shadowgun DeadZone, Pool Breaker Pro, Mass Effect Infiltrator, NOVA 3, Modern Combat 3 sau Simpsons “Tapped Out”). Marea problema este cu Real Racing 3. Jocul are si o varianta de iOS, dar varianta de Android este chiar si sub experienta de pe Evo 3D (ecran mai mic, rezolutie mai mica). Am fost nevoit sa recurg la un mic hack. Jocul foloseste cele mai joase setari grafice pe tableta mea, am inlocuit fisierul respectiv cu setarile middle sau high si am putut vedea cat de bine poate sa arate. Ar trebui sa includa optiuni pentru schimbarea setarilor grafice, asa cum au facut cei de la Rockstar pentru jocurile GTA portate pe dispozitivele mobile. E pacat sa ai atat de multa putere de procesare si sa nu fie folosita nici macar in proportie de 50%. Pana si posesorii de Nexus 7 se plangeau ca jocul merge foarte rau pe tableta. Situatia este si mai proasta in cazul lui The Dark Knight Rises, este pur si simplu inutilizabil pe tableta, desi merge bine pe Evo 3D. Am observat ca exista si The Dark Knight Rises HD, dar nu pe Play Store. Ar putea sa faca versiunea de pe Play Store incompatibila cu tabletele, sa nu mai chinuie posesorii de tablete cu experienta asta oribila. M-am simtit ca si cum as avea un 386 si as vrea sa joc Counter-Strike. Este inaceptabil. Aparent, problema cu optimizarea aplicatiilor de tableta este larg raspandita si in cazul altor aplicatii.
Am folosit Internetul mobil de la RDS si am fost surprins de acoperirea buna pe care o au. La un drum Galati – Buzau – Bucuresti, semnalul a picat doar de vreo 2 ori, cred ca in zonele unde ei au acoperirea mai slaba. Se poate folosi Internetul mobil de la RDS fara nici o problema, pentru cei 10 lei in plus la abonament. Nici nu concep utilizarea unei tablete cu ecran asa mare fara Internet mobil. Zilele trecute am dat de prima situatia in care tableta cu ecran mare si Internet mobil a fost foarte utila. Eram in Centru, pe langa hotelurile mari din Galati si 2 doamne m-au intrebat daca stiu vreo pensiune. Stiam o pensiune pentru ca m-au mai intrebat 2 persoane cu alta ocazie, cand iesisem de la munca. Am scos frumos tableta, am deschis Google Maps si le-am aratat, ar fi fost dificil sa le explic doar in cuvinte, pensiunea nu este chiar asa usor accesibila.
Recomand TF300TG pentru cei care vor o tableta capabila, dar trebuie sa aveti in vedere ca aplicatiile nu sunt inca optimizate pentru rezolutii mari. Gingerbread (Android 2.3) rula bine aplicatiile in rezolutia cea mai des intalnita (800×480), IceCream Sandwich (Android 4.0) ruleaza bine aplicatiile pe rezolutii mai mari (960×540, cat are Evo 3D), insa pe JellyBean, aplicatiile nu sunt inca optimizate pentru rezolutii HD sau full HD. Fiecare versiune de Android a rulat bine pe terminalele existente in momentul respectiv, insa in momentul asta, vina e a dezvoltatorilor. Poate ar trebui sa discontinue suportul pentru versiuni mai vechi de Android 4.0, asa cum am citit ieri intr-un articol pe androidandme.com.
PS: Este absolut necesar sa cumparati si o husa, am citit despre oameni carora le-a sarit cardul microSD din slot. Eu am scapat tableta cu fata in jos in maxi-taxi.
Edit: azi m-am uitat la un film online prin WiFi folosind MX Player. A pierdut 10% din baterie pentru 1 ora si jumatate de film. Luminozitatea a fost undeva pe la 20%.
Recenzie interesanta si utila.
Intrebare, oare pe unde gasesc acest model, cu G?
Multumesc.
Se gasea la Emag. Acum nu mai gasesti decat la mana a doua, nici docking-uri nu se mai gasesc asa usor.