Mihai discuta liber

The thoughts of me

(dați drumul la VIDEO și apoi citiți – spoilers, doh!)

Ca să înțelegeți ce înseamnă Ghost in the Shell pentru mine trebuie să vă spun doar că seria e cea care m-a făcut să-mi placă manga și unele anime-uri. Când spun manga nu mă refer la prostiile porno care există pe net. Manga are subiecte mult mai bune decât multe filme și o calitate cinematografică care fac filmele cu actori niște desene animate pentru copii. Trebuie să înțelegeți că manga (seinen manga) reprezintă de fapt varianta asiatică a comic-urilor pentru tineri în Japonia. Pe măsură ce cultura japoneză a început să fie cunoscută în lume, manga a devenit din ce în ce mai populară. Manga a permis multor autori să ilustreze subiecte în moduri care sunt și acum studiate din punct de vedere cinematografic și care nu au fost încă egalate de filme cu actori reali.

Când am auzit că se va face un film despre Ghost in the Shell, mi-am spus doar “să nu fie slab”. Nu aveam pretenții de la Hollywood, dar am citit că în film sunt implicați oameni dedicați. S-a vorbit mult despre whitewhashing: acordarea rolurilor de personaje care nu sunt albe unor actori albi – vezi Gods of Egypt de anul trecut (care a fost oricum destul de slab). Filmul a și fost boicotat mult pe tema asta. Înainte să văd filmul le-am dat parțial dreptate celor care se plâng de lucrul ăsta pentru că unele filme au fost slabe tocmai din cauza asta. Hollywood e cunoscut pentru variantele sale ale unor filme care au fost inițial străine cu actori nevorbitori de engleză. Regizorul primului film de lung metraj Ghost in the Shell a spus că el personal nu-și pune problema whitewashing pentru că “Maiorul (Motoko Kusanagi, personajul principal al seriei) este un cyborg și că forma ei fizică este pur și simplu imaginată. Numele ei și corpul ei nu sunt cele originale, astfel încât nu există o justificare care să spună că o actriță asiatică ar fi trebuit să joace rolul”. Sursa articolului din care am tradus cele câteva cuvinte este AICI. Există destul de mulți actori străini care pot juca în astfel de filme, faptul că acest film e unul reușit (după părerea mea) nu trebuie să le dea apă la moară.

Pentru un fan filmul este plin de imagini iconice, de la secvența de început până la micile detalii (ca momentul când Maiorul stă cu mama ei față în față, după ce Maiorul tocmai a văzut piatra ei funerară – mie personal mi-a scăpat, dar unul din prietenii cu care am fost la film a observat asta). Nu putea fi mai steampunk de atât, povestea este bine realizată. Filmul folosește 3D-ul așa cum trebuie, am tresărit de vreo 2 ori pentru că încercam să fiu atent la detalii și a urmat o scenă de acțiune. Scarlet joacă foarte bine rolul, mi-au plăcut mult de tot ceilalți actori aleși, am avut tot timpul o senzație de deja-vu, dar în sens bun. Mă voi uita la el de mai multe ori chiar și dacă doar să fiu atent la felul cum a fost realizat orașul. E mereu plin de imagini vii și extrem de bine realizate, exact cum era manga, dar fără să copie manga. A dat mereu impresia de noutate și prospețime. A funcționat noua mea idee legată de filme: nu mă uit decât la un trailer despre filmele și seriile care mă interesează. Ar trebui să fie suficient un trailer ca să-ți dai seama dacă filmul sau serialul merită sau nu.

Vreo câteva lucruri nu mi-au plăcut. Maiorul jucat de Scarlet e prea uman față de manga și Scarlet râde în film. Maiorul nu a râs niciodată în film.

Sunt convins că mai vor urma vreo 2 filme, pentru că Hollywood e lacom, mai ales atunci când dă de o rețetă reușită. Seria are oricum subiecte destule pentru încă vreo 5 filme. Mă așteptam să văd ceva, orice legat de Laughing Man, un personaj la fel de iconic precum Maiorul. Laughing Man are aceeași semnificație pentru seria Ghost in the Shell la fel ca Joker pentru Batman. E inutil să mai spun că recomand Ghost in the Shell cu toată inima.

Pun aici și ceva deosebit pentru fani de pe TurnOff.us.

Sursa pozei este Wikipedia, nu-mi aparține (evident) și e copyright Paramount Pictures.

Related Posts:

Film , Noutati , Recomandari

One Response so far.

  1. Service GSM says:

    Super review


CommentLuv badge
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

 Subscribe in a reader


Mihai discuta liber