Mihai discuta liber

The thoughts of me

(asa se strica o serie buna de filme)

IMG_20160401_090128_small

Am fost ieri (martie 31) la film la cinematograful “Prof. Ioan Manole” din Galati pentru ca nu am putut ajunge pana acum. Mi-am pus tricoul cu sigla lui Batman, am renuntat la toate parerile celor care au fost inaintea mea la film si m-am dus la film. A fost si 3D, desi 3D-ul a fost putin inutil, la fel ca la Star Wars Episodul VII.

De aici incep spoilerele. Mi-a placut introducerea, desi nu mai este cazul sa se revina asupra super-ultra-mediatizatei scene in care parintii lui Bruce sunt ucisi de un hot (scena a fost refacuta de prea multe ori, ultima fiind in serialul Gotham). De ce oare simt oamenii nevoia sa mai refaca scena? Daca presupunem prin absurd ca nu stii nimic despre Batman, se pot introduce flashback-uri elegante prin care sa se faca referire la evenimentul care l-a creat pe Batman. Cred ca producatorii au vrut ca sa aiba pe ce sa curga genericele de la inceput si atunci au ales chestia asta. Desi e realizata frumos, nu isi mai are rostul. Batman e un personaj despre care s-au facut multe filme, s-a scris mult, nu e un personaj scos de la naftalina pentru a se face bani cu el.

A doua mare problema e ca Batman e cel mai putin inteligent dintre cei doi (el si Superman). Batman a fost mereu cel care a fost nevoit sa-si foloseasca mintea, pentru ca stie ca nu va putea sa bata mereu adversarul prin forta fizica. Pare un vigilante care loveste in stanga si in dreapta in mod aleator, fara sa aiba certitudinea ca va obtine ceva. Detectivul face zero deduceri in filmul asta, pana si Alfred e mai bine ancorat in realitate decat el. Abordarea asta e un mare pacat.

Superman e prezentat ca fiind excesiv de violent. Pe de o parte se prezinta ce se intampla in spatele luptei lui cu inamicul, lupta nu e mereu asa de frumoasa, mai mor oameni atunci cand se fereste el de inamici. Batman pe care il stiam eu nu l-ar fi provocat pe Superman doar pe baza taieturilor din ziare. In cei doi ani de cand Superman a existat in acelasi timp cu Batman, Bruce ar fi avut suficient de mult timp sa stranga dovezi ca Superman nu vrea sa ajute lumea. Batman pare un copil bogat si rasfatat care doreste sa fie singurul personaj din centrul atentiei. Inteleg ca e filmul lui Batman in care apare Superman, dar nici Batman nu e chiar usa de biserica. Inca ceva: de cand Gotham e atat de aproape de Metropolis???

Mi-a placut ca se arata si ce se intampla in viata reala atunci cand super-eroii isi fac de cap. Nici o actiune de-a lor nu ramane lipsita de consecinte. Salvezi omul pe care il vezi, dar nu poti interveni in spargerea care ia viata mai multor oameni. Alegerile pe care trebuie sa le faca un super-erou sunt foarte bine prezentate. Ei nu pot salva toti oamenii aflati in pericol, trebuie sa aleaga cu atentie cauzele pentru care lupta. Eu as fi vazut altfel lupta dintre Batman si Superman. Ca Superman as fi stat linistit pana cand Batman obosea sa dea in mine, pentru ca mai apoi sa pot purta o conversatie linistita cu el. Parca Superman putea vedea lejer kriptonita, acum se lasa doborat cu aceleasi tertipuri de mai multe ori intr-un mod inexplicabil de usor. Rusinica, Superman!

Lumea a spus ca Ben (Affleck) ar fi principalul vinovat pentru semi-esecul filmului, dar ei uita ca el il doar joaca pe Batman, nu cred ca s-a implicat in scenariu. Nu a fost prea rau in rolul lui Batman, poate a fost putin prea melo-dramatic in interpretare. Din punct de vedere al calitatii, filmul se situeaza intre filmele din anii 2000 si seria cu Christian Bale (Batman Begins si celelalte doua). Este mult sub filmele in care a jucat Bale, dar putea fi mult mai bun. Aveau deja reteta in filmul de animatie Batman: The Dark Knight Returns, dar si din alte filme de animatie (ca sa nu spun nimic de comic-uri). Dar ei au ales varianta asta care e in cel mai bun caz acceptabila. Poate mai spala din rusine cu filmul Justice League, la care au facut deja un trailer prin prezentarea prea evidenta a lui Green Lantern, a lui Flash si a lui Aquaman. Nici nu putea fi mai evidenta urmarea. Apoi Batman spune ca vrea sa ii caute in urma unei banuieli. Batman are banuieli, nu cerceteaza??? Rusinica, Batman!

Related Posts:

Eveniment , Film , Recomandari

2 Responses so far.

  1. Florentina says:

    In mare, filmul a fost destul de bun, dupa parerea mea. De obicei, productiile de genul, cele foarte mediatizate si mult asteptate, aduc si foarte multe greseli, nu unele majore, ce-i drept.
    Banuiesc ca acolo unde ai zis ca Batman este cel mai putin inteligent dintre cei doi, voiai sa zici Superman, pentru ca mai apoi spui ca Batman este cel nevoit sa-si foloseasca mintea pentru a castiga confruntarile dintre ei.

    • Mihai says:

      Nu, chiar asta am vrut sa spun, Batman pare cel mai putin inteligent. Superman e un extraterestru cu puteri super-umane, nu trebuie sa-si foloseasca mereu mintea. Batman nu are decat mintea lui, gadget-urile sunt tot rodul mintii lui. Am citit ca va mai exista inca un film cu Ben Affleck drept Batman. Poate mai invata din greselile din filmul asta.


CommentLuv badge
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

 Subscribe in a reader


Mihai discuta liber