Mihai discuta liber

The thoughts of me

(cinema la mine acasă – postare lungă și plină de detalii tehnice)

Am cam început să mă satur de micile probleme cu softul de pe televizorul meu LG 42LA641S este din seria care nu are WebOS). HBO Go vrea de fiecare dată să mă conectez cu contul meu (nu mai păstrează login-ul). Netflix funcționează bine, cu excepția faptului că nu arată toate subtitrările existente (cum sunt cele în română la anumite filme și seriale). Televizorul funcționează foarte bine în rest, nu am de gând să-l schimb prea curând (sper să nu se strice, îl am de peste 3 ani, e cumpărat de Black Friday).

Criteriile au fost: să nu coste prea mult (pusesem inițial o limită la 100 de euro), să știe să decodeze hardware H265/H264 (eventual VP9), să fie mic (pentru că urma să-l pun sub masa cu TV-ul), să aibă suport cât de cât bun, să aibă cât mai multe porturi USB (eventual chiar USB 3.0), să aibă port de rețea Gigabit pentru transferuri rapide, iar pe partea de WiFi să aibă conectivitate B/G/N/AC și să pot vedea în HD/fullHD serviciile de streaming gen Netflix sau HBO Go. Ultima cerință e un slot intern pentru un HDD clasic de desktop sau de laptop (asta a contat destul de mult până la urmă). Căutând pe net am găsit mai mulți candidați pentru un media player. Unul a fost un Beelink GT1 (care e bazat pe un chipset Amlogic S912), m-a costat vreo 51 de euro atunci pe Gearbest (s-a mai scumpit puțin, acum e la vreo 60 euro în depozitul din Europa). Lumea de pe forumul Kodi.tv nu-l recomanda pentru că nu ar ști să trimită sunetul AC3 sau DTS cum trebuie către un receiver (mai multe AICI). Ideea de bază este că chipsetul este nou, puternic, dar nu există suport corespunzător pentru el, iar modul cum Kodi funcționează pe astfel de cutii este puțin problematic. Singurul chipset care funcționează bine e S905/S905X pentru care există posibilitatea de a rula LibreElec sau OpenElec (distribuții Linux construite în jurul Kodi pentru cei care nu sunt mulțumiți de ce oferă Android sau sunt nemulțumiți de limitările Android). Beelink GT1 este un TV box destul de bun pentru utilizare medie (adică să-l folosiți pentru a vă uita la filme, seriale, să folosiți aplicațiile Android pentru Netflix, HBO Go, Amazon Prime și altele de genul). Dacă aveți de gând să folosiți un receiver dedicat foarte capabil, atunci GT1 nu mai este așa bun. Pentru astfel de situații e mai bun un TV box cu chipset S905/S905X de la Beelink sau alți producători. Problema este că aceste dispozitive s-au scumpit tocmai pentru că chipsetul a devenit atât de popular între utilizatori. Un TV box cu S905/S905X e mai scump decât unul cu chipset S912 (cheeky little bastards!!! – șmecheri chinezi).

Problemele mele cu Beelink GT1 au fost altele. Una a fost că HBO Go nu funcționează decât pe WiFi (problema e prezentă pe oricare dispozitiv similar cu rețea pe fir). Alta a fost că nu are loc pentru un HDD intern și că aplicațiile de streaming nu merg la rezoluție HD sau full HD – este o limitare întâlnită la foarte multe dispozitive cu Android din cauza lipsei certificării cu Google, care costă destul de mult, iar în unele cazuri nici nu se poate face pentru că producătorul este prea mic. Am reușit să o și brickuiesc temporar prea ușor printr-un update.

Am început să citesc pe topicul recomandat de mulți și am început să-mi extind căutarea. Am ajuns la concluzia că cele mai bune dispozitive sunt Nvidia Shield sau HiMedia Q10 Pro/Q5 Pro. Nvidia Shield era foarte dificil de găsit la noi local (doar pe OLX la niște prețuri fantastice) sau pe Amazon UK/DE/FR, poate pentru că Nvidia pregătea noul dispozitiv Nvidia Shield. Am găsit Q10 Pro la noi la PCGarage la un preț foarte bun (și acum se mai găsește la 700 de lei). Diferența între Q10 Pro și Q5 Pro este că Q10 Pro are loc în interior de un HDD de desktop sau de laptop. Eu am pus acolo un HDD mic recuperat dintr-un HDD extern pe USB la care viteza de transfer era mică.

Q10 Pro arată foarte bine, afișează ceasul pe un display frontal, tot pe display se găsesc niște butoane cu care se poate naviga în meniu. Vine cu un launcher specific HiMedia, optimizat pentru TV și telecomandă. Avea firmware bazat pe Lollipop 5.1, cu care eu personal aveam o problema din cauza memory leak-urilor arhicunoscute pe Lollipop. Android-ul începea să devină foarte lent cu cât țineam dispozitivul mai mult timp deschis. Pe la sfârșitul lui noiembrie a venit update-ul la Android 7.0 Nougat și l-am instalat imediat. Informații despre cum se face update-ul se găsesc pe forumul distribuitorului oficial din Europa sau pe Softpedia.

Până acum nu am avut probleme cu nici un format (fie el film 2D sau 3D) și deja m-a făcut să caut un sistem audio bun. Nu am avut nici o problemă cu nici una din aplicațiile de pe Play Store, deși interfața aduce mult a Android TV, dar nu este Android TV. Are setări extinse pentru imagine, sunet, HDR (dacă permite TV-ul – al meu nu știe momentan). Nu are suport pentru HDMI-CEC, dar pe mine nu mă deranjează prea mult. Player-ul cu care vine e Kodi, care poate fi actualizat prin Play Store. Kodi știe să folosească player-ul intern HiMedia, care depășește cu mult alt player, fiind optimizat la maxim pentru Q10 Pro. Singura problemă cu player-ul intern HiMedia este că interfața lui e puțin stângace, dar te obișnuiești repede cu ea.

Vitezele de transfer prin rețea sunt de vreo 20 MB/s minim la scriere și de vreo 80 MB/s la citire (totul printr-un router Gigabit, cu un PC rapid). Prin intermediul Android-ului, vitezele de transfer (de la HDD-ul intern pe un HDD conectat pe USB 3.0) sunt de minim 50-60 MB/s. Kodi funcționează bine (eu folosesc SPMC în paralel). Este o plăcere să te uiți la filme pe el, cu puțină îndemânare poate înlocui un PC la utilizare medie (filme, browsing, Facebook). Nu am jucat nimic pe el pentru că nu ăsta e scopul lui. După un anumit timp, SPMC a început să aibă niște mici întreruperi la oricare film m-aș uita, întreruperi care apar aleator și sunt foarte enervante. Cred că dezvoltatorul a modificat ceva în cod special pentru Nvidia Shield (SPM este dezvoltat pentru Nvidia Shield-ul pe care-l are dezvoltatorul) și de atunci a apărut problema asta. Așa am re-descoperit Kodi cu player-ul intern. Am testat și un demo BD-ISO BluRay 3D, merge foarte bine cu Kodi+Wrapper, se pot încărca titrări din meniul lui contextual.

Am testat la un moment dat și un client de torente (ZetaTorrent) pentru a nu mai folosi PC-ul la descărcări. ZetaTorrent a fost singurul client care a funcționat fără să crape pe Q10 Pro. Am instalat și un server FTP pentru transferuri rapide în exterior. Q10 Pro are client de Samba (pentru a face vizibil Q10 Pro într-o rețea cu Windows) care funcționează fără prea multe probleme. Eu folosesc permanent PC-ul ca să organizez mai bine informația de pe cele 2 HDD-uri conectate (unul intern și unul pe portul USB 3.0) prin rețea. Cam toate aplicațiile pe care am vrut să le instalez au fost compatibile cu Q10 Pro.

În ceea ce privește interacțiunea cu Q10 Pro, HiMedia are o aplicație care se poate instala pe un Android pentru a controla TV box-ul. Vei vedea ecranul lui Q10 și vei putea renunța la tastatură sau telecomandă. Telecomanda mi se pare una dintre cele mai bune de pe piață. Este suficient de mică ca să nu deranjeze și suficient de mare ca să aibă destule butoane. Poate emula chiar și un mouse. Folosesc foarte des telecomanda, mai ales pentru butonul Play/Pause când mă uit la filme.

Marea problemă cu update-ul la Nougat pentru Q10 Pro este că bara de notificări a dispărut, iar multe din aplicații nu sunt afișate cum trebuie, le lipsește o porțiune de sus din interfață. Spre exemplu, la Total Commander nu se vede porțiunea care conține meniul. Am adăugat eu niște butoane jos în interfață că să pot accesa setările. Problema apare și la alte aplicații, am fost nevoit să caut o altă aplicație server FTP pentru Android tocmai din cauza asta. Pe firmware-ul bazat pe Lollipop nu aveam problema asta. Altă mare problemă este că tastatura cu touchpad pe care o folosesc nu este recunoscută cum trebuie. Pe firmware-ul bazat pe Lollipop puteam dezactiva tastatura pe ecran pentru că aveam deja tastatură fizică. E destul de nasol să ai jumătate de ecran acoperit de tastatura virtuală când ai tastatură fizică. Folosesc o tastatură wireless Microsoft cu touchpad All-In-One, cumpărată la reducere de la Altex la vreo 110 lei. Unii au alte probleme cu firmware-ul nou, nu le merge sunetul DTS către receiver sau li se schimbă rezoluția la fullHD după ce a fost setată la 4K pe un TV 4K. Părerea mea este că firmware-ul bazat pe Nougat a fost grăbit. Puteau să mai aștepte și să scoată un firmware mai stabil. Eu am trecut la Nougat (firmware versiunea 2.0.0) pentru că mă săturasem de memory leak-urile care mă forțau să repornesc dispozitivul cel puțin o dată pe zi. Am avut Lollipop pe Nexus 5 și știu cât de rău este ca dispozitivul să aibă toată memoria ocupată. Prin intermediul forumului Futeko am aflat că HiMedia lucrează la o actualizare pentru firmware-ul cu Nougat (a scos prin decembrie o actualizare pentru firmware-ul bazat pe Lollipop, acum e la versiunea 1.0.9).

Chiar și cu micile sau marile probleme recomand Q10 Pro, mai ales că am avut timp suficient 2 luni să-mi dau seama de capabilitățile lui (cu firmware-ul bazat pe Lollipop, apoi pe Nougat) și pentru că are cel mai bun raport preț/calitate. Dacă doriți un TV cu Android în mod special, există suficiente modele cu Android, unele la prețuri foarte bune sau Xiaomi MiBox 3 (ultima versiune disponibilă acum). Q10 Pro se poate roota extrem de ușor și e mult mai ușor de modificat (am găsit un hack care-l face să arate ca un Nvidia Shield, ca un Android TV). Îi dau nota 9 din 10, mai ales pentru că sunt destule lucruri de rezolvat pe partea de firmware, iar HiMedia nu include suficient de multe din problemele raportate.

   

Pozele sunt luate de pe site-ul oficial, nu am reușit să fac o poză bună TV box-ului meu.

Related Posts:

Android , Hardware , IT

CommentLuv badge
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

 Subscribe in a reader