Mihai discuta liber

The thoughts of me

Baietii de la OPDA au simplificat mult procedura de obtinere a unui certificat cu care iti poti semna aplicatiile pentru telefonul Symbian. Daca inainte trebuia sa intri pe forumul lor scris in chineza si sa mergi pe ghicite sau pe baza unor tutoriale care nu erau prea usor de urmat, in mare parte datorita modificarilor pe care le suferea forumul, acum au un forum in engleza, unde se poate discuta despre aplicatii pentru toate tipurile de telefoane Symbian, chiar si pentru cele mai noi gen Nokia 5800 sau N97.

In prima faza, trebuia sa intri pe o anumita pagina de pe forum, sa iti scrii modelul si IMEI-ul si apoi sa intri din nou pe pagina respectiva dupa catva timp si sa cauti certificatul pe baza zilei si orei la care ai postat. Apoi sistemul a evoluat putin si puteai sa ceri un certificat singur intrand pe o anumita pagina si apoi completand niste informatii, IMEI-ul fiind cel mai important. Trebuia sa completezi un numar de telefon care trebuia sa inceapa cu anumite cifre si sa aiba un anumit numar de cifre).

Astazi trebuie doar sa intri pe pagina ASTA (asa afli si telefoanele pentru care poti cere certificat), sa-ti faci cont, apoi sa intri pe “My Certificates” si sa apesi pe butonul “Apply cer“. In primul camp notezi modelul telefonului, in al doilea un numar de telefon de forma 13474123456 (trebuie sa inceapa cu 134 si sa aiba 11 cifre). Cel putin eu asa am putut aplica pentru un certificat. In campul IMEI se trece IMEI-ul, evident, iar la “Remarks” se poate pune un comentariu, ca sa stii despre ce telefon e vorba. Te ajuta mai mult pe tine. Se apasa butonul “Apply” si apoi se asteapta. Trebuie doar sa intri pe pagina “My Certificates” din cand in cand pentru a vedea care e stadiul cererii tale. Tot pe site se pot semna si aplicatiile, intrand pe pagina “Sign Software” (nu se pot semna aplicatii decat pe baza certificatelor obtinute pe site). Eu am cerut certificate pentru 2 telefoane si inca unul azi. Un prieten a reusit sa semneze aplicatii pe calculator folosind parola AS0000 la certificat.

Related Posts:

IT , Recomandari , Site-uri , Tutoriale

11 Responses so far.

 1. Cristian says:

  Si pentru cei care se uita ca boul la poarta noua la postul asta, despre ce vorbesti???

  Certificatu trebuie pt semnatura. Aia la ce trebuie?Ce face?

 2. Mihai says:

  Tutorialul se adreseaza celor care au telefon cu sistem de operare Symbian. Multe din aplicatiile facute de programatori independenti nu sunt semnate si telefonul nu le instaleaza. La un moment dat exista o modalitate furnizata de cei de la Symbian, dar s-a renuntat din cauza abuzurilor. Exista si aplicatii care au nevoie de drepturi speciale si ai nevoie de certificat de developer, care se obtine de mai sus :).

 3. Cristian says:

  Am priceput ca era vorba de symbian, dar nus tiam la ce folos chestia cu semnatura.
  Adicalea ca sa pricep clar, tu nu esti apple sau microsoft sau mai stiu eu ce firma mare de software, faci si tu un programel in celimbaj vrei tu sa-l faci, si nu ti-l recunoaste telefonu ca nu are stampila microsoft. si cu semnatura aia de mai sus, apare stampila de program autorizat ca sa zic asa, si apoi merge. ceva de genul,nu?

 4. lukyan says:

  Am facut si eu cerere pt. certificat la cei de la OPDA, si vad ca sa rezolvat treaba dar, cand vreau sa descarc certificat si key , mi le arata in format de fisiere.
  Banuiesc ca e ceva in neregula, s-au mai trebuie sa fac ceva nu stiu , am pus si cateva comentari pe forum la ei dar tot degeaba tot 2 fisiere sant.
  Te rog mult daca poti sa-mi explici si mie care este faza, sa-mi scri pe mail cum sa rezolv situatia.
  mersi raman dator

 5. Mihai says:

  Trebuie sa descarci acele 2 fisiere, sa le pui undeva (vezi ca site-ul le salveaza cu numele opda.descriere, certificatul trebuie sa le aiba extensia cer si cheia trebuie sa aiba extensia key) si sa folosesti o aplicatie pe calculator pentru a semna aplicatiile (daca cere parola la certificat, foloseste AS0000). Poti semna aplicatiile si online, pe pagina unde ai aplicat pentru certificat.

 6. florin says:

  am si eu nevoie de un certificat pt 5800-le meu….aplicatia se numeste winrar si am luat-o de pe mobi9 ce pot face?multumesc anticipat!!!

 7. Mihai says:

  Ai citit tutorialul? Fa-ti cont pe site-ul lor si urmeaza tutorialul meu. Nu ai cum sa dai gres.

 8. Flavius says:

  Dupa ce descarci fisierele alea doua de la certificat ce trebuie sa faci cu ele……trebuie puse in telefon? sau unde trebuie….ce sa fac cu ele acuma ca le am obtinut

 9. Mihai says:

  Aplicatiile se semneaza tot pe site. Nu trebuie sa le incarci pe telefon. Intra pe pagina “Sign Software” din post (pagina este inca valabila). Alegi certificatul corespunzator telefonului pentru care vrei sa semnezi o aplicatie, incarci aplicatia pe site, scrii eventual si un comentariu (sa stii despre ce e vorba) si apoi descarci de pe site aplicatia semnata. Asta e metoda cea mai simpla. Se poate descarca si o aplicatie care poate semna aplicatiile pe calculator si una care poate semna aplicatiile direct pe telefon, dar asa e cel mai simplu, spun eu. Succes.

 10. Gabi says:

  Am bagat imeiul si stau de vreo 8 ore si la state tot applying e.

 11. Mihai says:

  Dureaza destul de mult timp. Verifica din cand in cand, nu esti singurul care aplica pentru astfel de certificate. Nu mai tin minte cat a durat la mine, dar trebuie sa astepti 🙂


CommentLuv badge

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

 Subscribe in a reader