Mihai discuta liber

The thoughts of me

Pentru ca nu am pe ce da banii…. Reformulez: pentru ca hard-ul de 250 (adica 230 de G) nu imi mai ajungea, mi-am mai cumparat unul de la Vexio.ro: un WD de 640 de G din seria AALS. Are cache de 32 de M si 2 platane, asta a fost si motivul pentru care nu am luat unul de 750 de G sau mai mult. Este foarte silentios, cel putin din punctul meu de vedere, atunci cand aveam ventilatorul de carcasa oprit de-abia il puteam auzi. Nu inteleg de ce e o diferenta asa de mare de performanta (il folosesc in mod IDE, nu am reusit sub nici o forma sa fac placa mea de baza P5Q-SE sa mearga in mod AHCI, pentru a-l folosi in mod SATA). Se pare ca placa de baza are chipset ICH10, nu ICH10R, care merge in mod SATA in XP (bineinteles ca Vista/Windows7 nu are problema asta). Graficul cu HD Tach arata in felul urmator:

Grafic comparativ

La copierea de pe hard-ul de 250 am atins viteze de pana la 60 de M/s in mod constant, atunci cand nu faceam nimic si ajungea la un fisier destul de mare incat sa nu fie fragmentata copierea. Singura chestie extrem de ciudata a fost ca m-am chinuit putin la instalarea Windows-ului, nu stiu din ce motiv dupa prima repornire aparea un mesaj “disk read error”. Poate avea legatura cu faptul ca am vrut sa am 2 partitii primare si XP-ul nu stia ce sa faca. Am fost nevoit sa refac partitiile astfel incat sa am o partitie primara si restul sa fie partitii extended, respectiv mai multe partitii logice. Inca o bila alba pentru cei de la Vexio.ro pentru modul cum s-au comportat.

Edit: Nu am reușit să instalez Windows 7 in mod AHCI sub nici o formă. Păcat.

Related Posts:

Hardware , IT

One Response so far.

  1. Mario says:

    este exact ca al meu.:)) nu te minuna exact aia e diferenta de performanta,nici mie nu mi-a venit a crede comparandu-l cu vechiul meu Seagate 160GB Ata 100 si 8mb buffer.Spre deosebire de tine eu am un P43-S3L de la Gigabyte cu ICH-10R si imi merge in modul ahci fara probleme in Xp.Spre deosebire de ide mode mai pierzi in ahci vreo 1-2mb la burst rate in hdtach,deci diferente de performanta intre modul ide si cel ahci nu am observat,totusi in ahci parca se incarca windows-ul cu 1-2 secunde mai repede.:))Sunt niste hard-uri excelente,sa-l stapanesti sanatos!


CommentLuv badge

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

 Subscribe in a reader