Mihai discuta liber

The thoughts of me

Din cand in cand, unii producatori de programe scot cate o versiune noua, total diferita de cea veche. Yahoo a facut la fel, Total Commander a facut saltul la versiunea 7.xx, nu mai spun de Microsoft. Zilele astea am testat Skype versiunea 4.0 si Windows 7. Windows 7 l-am incercat timp de mai multe zile, in schimb de-abia ieri am instalat Skype 4.0.

Versiunea 4.0 a Skype aduce imbunatatiri majore in ceea ce priveste interfata (schimbarea e mai mult decat vizibila). Din testele facute de cei care utilizeaza Skype, se pare ca s-a imbunatatit si calitatea transmisiunii video, dar nu foarte mult. Trebuie sa se tina seama si de conexiunea la Internet, nu vei putea obtine imagine HD intre un utilizator care foloseste o conexiune RDS (cea de 1,5 Mbit/s, sa spunem) si unul cu dial-up. Mi-am dat seama de prima data cand am folosit Skype-ul ca stie sa foloseasca la maxim latimea de banda pe care o ai. Acum ei dau posibilitatea ca imaginea sa fie si mai buna (Skype stie sa faca P2P, adica sa functioneze ca un program de file-sharing, pentru ca 2 utilizatori de pe aceeasi conexiune sau care au o latime de banda mare vor avea viteze mai mari decat latimea de banda alocata pentru Internet). O chestie interesanta: toate ferestrele de mesaje text se deschid in cadrul ferestrei mai mari de Skype, dar nu vad nici un fel de tab-uri. Daca vrei sa ai ferestre separate pentru cei cu care vorbesti, atunci trebuie sa apesi pe primul buton din stanga (numit”Compact View”) si astfel ferestra de chat se va desprinde de fereastra mama. Cei de la Yahoo ar trebui sa fure din nou de la Skype, asa se scoate o versiune noua de program.

Ce asteptari aveam eu de la Windows 7? Initial s-a anuntat ca se va rescrie kernelul (este miezul unui sistem de operare), ca va mai dura pana cand va apare o versiune noua de Windows. De atunci (de prin 2005-2006) avem Windows Vista si anul asta vom avea Windows 7. Nu voi scrie lucrurile despre care se stie deja, ca se misca mai bine ca Vista, ca mananca mai multe resurse ca Vista. Eu am testat versiune 7057 pe 32 de biti, care nu e RC1, cum se vehiculeaza pe net. Am folosit calculatorul meu actual (nu va mai fi asa pentru mult timp), adica un AMD Sempron 64 3000+ pe o placa de baza Asus K8N4-e Deluxe pe socket 754 (da, e veche, dar la vremea ei a fost buna), 2 G DDR400, o placa video Sapphire HD4850 (512 M DDR3). Hardul pe care am pus atat Vista, cat si Windows 7 e un Maxtor de 40 G la 5400 de rotatii. Instalarea a durat mai putin ca la Vista, se incarca mai repede ca Vista. Impresia pe care o am este de produs finisat, nu ca la Vista, care parea ca nu se mai termina (avand in vedere ca veneam din XP). Toti cei care au testat Windows 7 au venit din experienta in cea mai mare parte nefericita cu Vista si au sarit pe Windows 7 ca pe salvatorul mult asteptat. A vazut aproape toate componentele (in afara de placa de sunet). Driverele de Vista pentru placa de sunet au mers ca unse si pentru Windows 7. Am avut aceeasi supriza placuta ca in Vista, sa observ ca driverele de Vista scot un sunet mai bun ca cele de XP. Am vrut sa instalez driverele pentru placa de baza, care contineau si drivere pentru placa de retea. Astfel am reusit sa busesc driverele la placa de retea, acum conexiunea PPPoE de la RDS nu mai functioneaza. Nu pot nici sa revin la driverele initiale, pur si simplu s-a instalat si un “Nvidia Network Bus Enumerator” care cred ca creeaza toata problema. Nu e nici o problema. Am mai testat si niste trailere HD cu Media Player Classic, mergeau acceptabil. Cele in format WMV nu mergeau cum trebuie deloc, cred ca fiecare imagine (frame) era dublat. Trebuie tinut minte ca e inca BETA.

Un mare minus: nu stie ca faca copierea asa cum trebuie. Am repartitionat hardul meu si am fost nevoit sa copii multe fisiere (aproape 230 de G) de pe hardul imprumutat (Samsung S-ATA) pe hardul meu WD, amandoua avand cache-ul de cel putin 8 M. Nici nu am folosit Windows Explorer, am folosit Total Commander. Atunci cand a ajuns la fisiere multe si mici (am multe gif-uri de dimensiune mica si foaaarte multe), copierea mergea foarte rau. Desi bara de progres arata ca copie fisiere, nu inainta deloc si cred ca a stat asa cel putin 1 ora si jumatate. Aceeasi operatiune a fost terminata in mai bine de jumatate de ora pe XP, in conditiile in care eu mai faceam si altceva la comp. Daca reusesc sa il puna la punct asa cum trebuie, atunci POATE lumea il va in considerare si va trece de la XP la Windows 7.

P.S.: Am doua harduri, unul pe IDE de 40 de G si unul S-ATA de 250 de G. Compurile pun mai intai hardurile IDE si apoi pe cele S-ATA. Pentru ca eu sa fortez compul sa vada hardul S-ATA ca fiind primul, a trebuit sa modific o setare din BIOS pentru ca hardul IDE sa nu fie detectat la bootare (desi Windows-ul il vede). Astfel prima litera e a hardului S-ATA si apoi a doua a celui IDE. Windows 7 nu se instaleaza decat pe prima partitie a unui hard, nu a vrut nici in ruptul capului sa booteze de pe hardul IDE care nu mai era bootabil (cel putin asa spunea Windows 7). A trebuit sa pun setarile pe AUTO in loc de NONE la hardul IDE pentru a instala Windows 7 pe hardul IDE. Ciudat, XP-ul se poate instala pe orice partitie vreau eu, nu sunt limitat numai la prima partitie a hardului…

Related Posts:

IT , Noutati , Software

CommentLuv badge

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

 Subscribe in a reader