Mihai discuta liber

The thoughts of me

(dați drumul la melodie și apoi citiți)

Nu cred că am scris ceva legat de politică pe blog până acum, dar nu din cauză că nu aș fi avut motiv. De cele mai multe ori am discutat cu cei din jurul meu direct despre politică. Am și votat de fiecare dată când am putut, e posibil să fi călătorit o dată în timpul unor alegeri și atunci (evident) nu am votat.

S-a ajuns ca politica să se facă online, pe Tik-Tok, Facebook, Twitter sau alte rețele sociale. Nu mă mir că online-ul a ajuns locul unde se vorbește sau se face politică, nici că politicienii mint la fel ca până acum. Ca o mică paranteză, acum ceva timp râdeam de unii care iau de bună informația de pe rețelele sociale fără să o verifice, apoi o transmit și o susțin cu tărie. N-am mai râs atât de mult în timpul celor 2 ani de pandemie. În acea perioadă doar s-a rafinat modalitatea asta de a răspândi informația dorită (mixul perfect de puțin adevăr, uneori scos din context, învelit frumos în informații false). Se glumea că oamenii nu vor mai căuta informații, ci vor întreba Google sau AI-ul și vor lua informația oferită ca fiind bună și n-o vor verifica.

Pentru mult timp, în România s-a vorbit despre cei care nu ies la vot. Am dat și eu de persoane care ori nu votează, ori își anulează votul pentru că nu au cu cine să voteze. Pe fondul ridicării mișcărilor extremiste peste tot în lume, unii dintre ei au ajuns să creadă ceea ce le spun prin live-uri anumiți politicieni. Trump a fost ales a doua oară președinte și în urma unor astfel de manifestări extremiste ajunse la apogeu anul ăsta. Subliniez ȘI, pentru că democrații și implicit Kamala Harris au făcut și alte greșeli.

Revenind la ce se întâmplă în România, sunt convins că la alegerile prezidențiale au votat pentru prima dată oameni care nu s-au gândit vreodată să voteze, dar și pentru că anul ăsta au vârsta legală de la care pot vota. Înainte de primul tur, așteptările erau că George Simion va ajunge în turul 2 și că vom avea de ales între candidatul PSD Marcel Ciolacu și George Simion, președintele AUR. Apoi au venit primele sondaje de opinie făcute la ieșirea de la vot și Ciolacu era pe primul loc, pe locul 2 venea Elena Lasconi, iar pe 3 cred că era Călin Georgescu. Așa cum a fost de multe ori, aceste sondaje au arătat rar ordinea reală a voturilor. Dimineața următoare am aflat că cele mai multe voturi le-a primit Călin Georgescu și am început să caut informații despre el, probabil ca unii dintre cei care l-au votat. Am fost uimit de manipularea grosolană. Nu reușesc să-l ascult mai mult de 2 minute, vorbește repede (ca nu cumva să-l înțeleagă cineva), fără sens și uneori parcă vine cu lecția învățată. După alegerile parlamentare presa l-a prins undeva (nu pentru că a vrut) și el vorbea cu ochii închiși. Ba chiar a refuzat să mai răspundă (vedeți AICI și AICI). CSAT a desecretizat dosarele despre primul tur în care se dovedește clar că el a avut suport din partea unor țări ca Rusia sau China. Nici măcar Antena 3 nu e de partea lui.

Ca fapt divers, merg spre casă pe jos de cele mai multe ori. Imediat după turul 1 la prezidențiale am auzit aproape în fiecare zi de muncă un nene (nu-l pot numi altfel) care ținea să vorbească tare că l-a susținut pe Georgescu și folosea cam același tipar verbal ca Georgescu. Bineînțeles că nu era singur și avea gașca lui de prieteni și aplaudaci. Problema cu Georgescu a apărut lent în timp prin distrugerea educației și prin promovarea prostiei la nivel înalt, dar mai ales prin eliminarea gândirii critice. O mare parte din cei care încă îl susțin nu mai caută dovezi legate de el, ci arată de ce nu e bună Lasconi, regurgitând toate prostiile și minciunile pe care le-a spus Georgescu despre Lasconi. Am aflat acum că a dat interviu la BBC unde a continuat cu ideile lui extremiste.

Lucrurile stau rău, peste 2 zile trebuie să votăm în turul 2. Nu cred că Lasconi este cea mai bună, chiar dacă vine din partea USR. REPER și SENS s-au rupt din USR și cu ocazia asta au mai luat niște procente dintre votanții USR. La alegerile parlamentare partidele extremiste AUR, SOS România și POT (Partidul Oamenilor Tineri unde media de vârstă este de peste 50 de ani) au luat aproape 33% (32,45%), însemnând că aproape 1 din 3 români a votat cu partidele și ideile extremiste. Mă tem de rezultatele din turul 2 de la prezidențiale, dar cred că există un procent de oameni care ies la vot doar în situații de urgență cum este cazul acum. Sunt convins că rezultatul va fi unul strâns. Avem de ales între a păstra direcția normală pe care o avem cu greu după 35 de ani de la Revoluția din ’89 și de a reveni la starea de dinainte de ’89 într-un mod brutal și rapid.

PS: Tocmai am aflat că turul 1 de la prezidențiale a fost anulat. Scrisesem primele rânduri de acum 2 săptămâni, așa că le las aici oricum. E grav dacă s-a ajuns la așa ceva. Așa cum spune un coleg de muncă, vom avea niște săptămâni interesante. A fi sau a nu fi într-o țară democratică, asta era întrebarea.

Related Posts:

Eveniment , Oameni

CommentLuv badge

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...