Mihai discuta liber

The thoughts of me

(toata lumea uraste Black Friday, dar toti cumpara cate ceva)

black_friday_deals_small

Traditia de Black “Fryday” (asa scriu eu cand vorbesc de vinerea asta) este destul de noua la noi. Magazinele (marea majoritate online) au realizat ca ar putea scapa de niste stocuri si ar putea avea niste incasari mari fix inainte de sfarsitul anului. Ca orice traditie preluata de la americani, la noi inseamna o zi (sau mai multe, ca anul asta) in care anumite produse au reduceri.  La americani, vinerea asta inseamna produse la reduceri cu adevarat mari (70-80%) la produsele invechite moral (cele de anul trecut, cele de care vor sa scape vanzatorii). E momentul cand se calca in picioare pentru chestii reale. Nu la noi.

Toti retailer-ii din Romania (online si cu magazine fizice) practica o Vinere Neagra speciala. Aleg niste produse in mod aleator (desi anul asta s-a vazut ca anumite marci au oferit o anumita gama de produse la pret mic peste tot), le aplica o reducere si numesc asta Vinerea Neagra. Daca ar face numai asta, ar fi bine, dar TOTI maresc preturile in mod artificial. Unii schimba numele produsului ca sa nu apara asa usor la cautari (un coleg de munca a observat asta ieri la o plita electrica incastrabila la eMag, la oferta cu inca un produs). Sunt convins ca mai sunt si alte modalitati, dar eu m-am intalnit direct cu cele doua.

Anul asta am si cumparat cele mai multe produse. TV-ul e cel mai important pentru ca a fost cel mai scump, cei care imi sunt prieteni stiu si de celelalte doua. Am vrut un TV 3D de la LG de 42 de inci (pentru ca are ochelari 3D pasivi, care sunt ieftini). Am urmarit preturile de prin septembrie si am asteptat, nu ca sa il cumpar de Black Friday. Stiam destul de bine care e pretul lui real inainte de ziua “neagra”. Asta ar trebui sa o faca toti inainte de a face orice fel de cumparaturi: sa urmareasca produsul cu 2 luni inainte (ca sa-ti faci o idee despre evolutia pretului). La pomul laudat nu te duci cu sacul. Nu sunt prosti cei care se lauda cu reduceri mari, sunt prosti cei care inghit galusca. S-au plans multi ca si anul asta reducerile nu au fost reale. E usor sa dai din gura asa si sa generalizezi, doar pentru ca asa e tendinta. Au exista si produse care au avut pret bun si au meritat cumparate. Nexus 7 2012 a costat 700 de lei inainte de Black Friday, apoi la multe magazine a ajuns chiar la 600 de lei. Evident, la ei reducerea era de vreo 200-300 de lei, pentru ca omul nu cumpara decat daca reducerea e babana, aici am fost indobitociti antrenati bine.

Reducerea reala a fost de 45o de lei la TV-ul pe care l-am cumparat si a avut acelasi pret la Altex si la Domo (de Black Friday). La Altex se spunea ca reducerea e de 700 de lei, ceea ce este fals, pentru ca reducerea fost de vreo 500 de lei fata de pretul pe care l-a avut TV-ul in mod constant inainte de Black Friday. La Domo reducerea era de doar 600 de lei, dar si la ei reducerea reala a fost tot de 500 de lei. Cu banii economisiti din acea reducere am cumparat doua electrocasnice care erau necesare (au costat chiar mai putin de 450). Eu sunt multumit de achizitiile mele. Ganditi mai des inainte de a vorbi.

Poza e preluata de AICI.

Related Posts:

Eveniment , Online

One Response so far.

  1. rochii de vara says:

    Am vazut si eu la TV ce s-a intamplat de Black Friday la americani si ce reduceri au avut la produse si prin comparatie, ce bataie de joc a fost la noi.


CommentLuv badge

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

 Subscribe in a reader