Mihai discuta liber

The thoughts of me

(parerea este foarte subiectiva)

homeschooling-family

Dupa ce am vazut link-ul de mai multe ori, m-am gandit ca ar fi bine sa ma uit si eu. Video-ul este mai jos, site-ul unde am dat de el este AICI.

Nu am apucat sa termin filmuletul pentru ca analizam fiecare cuvant al pustiului. La pomul laudat sa nu te duci cu sacul, du-te cu toporul (cu multa neincredere). Nu m-am uitat la video ca la orice prezentare TED sau TEDx. La TEDx se fac prezentari care sunt organizate in spiritul TED, dar care nu sunt organizate oficial de TED). Am citit la un moment dat un articol al unui om care a refuzat sa vorbeasca la o prezentare TED pentru ca suma pe care trebuia sa o plateasca era foarte mare, chiar si pentru un eveniment de talia TED (asta a fost motivul principal). Chiar si cei care participa platesc si lui i s-a parut incorect. Atunci mi-am pus primul semn de intrebare legat de TED.

In articolul din link se pune accentul pe “uitati ce se poate obtine daca se renunta la sistemul conventional de invatamant”. E vorba de sistemul american, luat ca punct de referinta “pentru ca masini” (adica fara nici un fel de motiv serios). Baiatul a fost scolit acasa de parinti. In afara de faptul ca incepe sa spuna ca el se uita la prezentari TED de cand se stie (are doar 14 ani), vorbele pe care le recita nu sunt ale lui. Nu poate sa spuna ca se uita la prezentari si le intelege de prea multi ani. Sigur, e frumos ca un copil nu sta toata ziua la TV sau nu se joaca pe console si nu face si ceva util, dar ceea ce spune el e prea mult.

Tin sa subliniez (din nou) ca asta e punctul meu de vedere. Cand a inceput sa vorbeasca despre ce a auzit el de la un doctor (ei spun doctor si la cei cu studii superioare), atunci am inchis prezentarea. Nu poate vorbi despre ce a citit sau a auzit de la un doctor pentru ca suna prea frumos si nu intelege in totalitate ce a vrut sa spuna acel doctor. Pustiul spunea ca el vrea sa fie fericit cand va creste. E frumos, dar nu sunt cuvintele lui. Din punctul meu de vedere au inlocuit o doctrina cu o alta, au inlocuit automatismul din sistemul de invatamant cu ideile plantate de altii, idei pe care nu le poate intelege in totalitate.

Copiii trebuie sa se joace cand sunt mici, asa invata cel mai bine. Ei trebuie ajutati sa descopere ce le place si ce ii stimuleaza, nu sa citeasca niste vorbe frumoase undeva si sa le recite frumos (doar pentru ca asa i-au spus ai lui). John Lennon a spus asta prima data acum multi ani, pe cand era el pusti. John a ajuns singur la concluzia asta, nu i-a plantat-o cineva in cap. Absolut toti cei care dau de video intr-un mod sau altul spun ca pustiul este de admirat, dar toti gandesc limitat. Sunt destule sisteme de invatamant in lume mai bune ca cel american (cel romanesc, din pacate, se duce pe apa sambetei). Cel mai bun sistem e cel care stimuleaza copiii si ii lasa singuri sa descopere ce le place. Cand cineva alege pentru tine in mod subiectiv (parintii au tendinta sa fie subiectivi), nu poti pretinde ca esti urmatorul mare creier. Sper din tot sufletul ca pustiul sa nu ajunga presedintele SUA sau in vreo pozitie importanta in care vietile multor oameni sa depinda de el, pentru ca nu se va ridica la nivelul asteptarilor (daca ramane asa cum e acum).

Sunt sigur ca Einstein, Eminescu si toti ceilalti oameni mari din istoria noastra nu au stat acasa si au fost instruiti de parinti. Ceva le-a stimulat imaginatia, i-a indemnat sa vada lucrurile altfel. Au avut o afinitate deosebita pentru matematica sau literatura si au avut norocul sa fie lasati sa-si exprime ideile. Totul trebuie sa vina natural, asa se obtin cele mai bune rezultate. Cred ca mi-am varsat tot naduful aici si nici nu am urmarit tot video-ul. Cine stie cate pagini scriam daca ma uitam pana la capat?

Imaginea e preluata de AICI.

Related Posts:

Intamplari , Oameni , Online

One Response so far.

  1. contabilitate bucuresti says:

    Seamana mai mult cu un robotel, nimic nu vine din inima lui, totul este artificial. E prea mult pentru un copil de varsta lui!


CommentLuv badge

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

 Subscribe in a reader