(Saptamana asta am citit ceva frumos pe blogul lui Petreanu. Intr-un moment de pura inspiratie divina mi-a venit si mie ideea articolului)
Eu sunt mereu online. Nu stiu de cand a inceput, dar de vreo cel putin 5-6 ani, nu mai deschid televizorul. Televizorul a avut mare noroc cu Campionatul European de Fotbal, probabil il voi mai deschide la Mondialul de peste 2 ani. Nu citeam ziarele nici pe vremea cand ma mai uitam la televizor.
De ce imi place mie online-ul? Pentru ca asa am dat de oameni care seamana cu mine si de care nu as fi putut da altfel. E mult mai frumos si mai usor sa vorbesti cu oameni ca Vlad Petreanu, Eugen Huculici (de la Magic FM), Daniela Petrescu, Cristina Chipurici (Pyuric), Erwin de la Mobilissimo.ro sau Oltea Zambori (sa nu-i uit pe Cabral sau pe Ellunes). Ei sunt oameni care merita sa fie cititi, care stiu sa scrie intr-o perioada cand media (indiferent daca este online, scrisa sau vorbita) nu este privita cu ochi buni. Citesc si primesc stirile exclusiv online, chiar daca nu sunt mare amator de stiri, sunt pus la curent cu toate evenimentele importante.
Online-ul nu a adus numai lucruri bune. M-a indepartat de oamenii la care tin, distanta nu se poate inlocui cu 2 cuvinte scrise pe mess. In timp, am ajuns sa depind de acele cateva vorbe scrise online si nu e bine. Vorbesc din ce in ce mai rar si la telefon. Din cauza online-ului nu mai scriem nimic pe hartie, zilele trecute am fost nevoit sa scriu o pagina intreaga si mi s-a parut un mic calvar. Din cauza online-ului s-a accelerat manelizarea si cocalarizarea Romaniei, tinerii sunt din ce in ce mai inculti, desi au telefoane inteligente. Dau share repede la toate prostiile pe care le primesc si nu mai citesc mesajele, fie ele indreptatite sau doar spam-uri grosolane. Poate ca daca ar fi donat 5 lei in loc sa umple Facebook-ul de share-uri, fata ar fi strans cei 15.000 de euro de care avea nevoie.
In mediul online se poate minti si mult mai usor. Cel mai recent exemplu este dat de Andi Moisescu care a postat o poza pe Twitter cu o linie de metrou inundata din Barcelona de acum multi ani, in conditiile in care Internet-ul era inundat la randul lui de poze din statiile de metrou din Bucuresti pline de apa (lumea a presupus ca e din Bucuresti). Nimeni nu verifica originea unor stiri sau autenticitatea lor, daca a aparut online la cineva, inseamna ca e adevarata. Anul asta au aparut si primele campanii politice serioase online (cine nu a auzit de Nicusor Dan?). Blogger-ii sunt din ce in ce mai cautati pentru a sustine campanii PR sau pentru a se ocupa de imaginea unei companii.
Poate ar trebui sa se porneasca o campanie care sa sune asa: “Consumul exagerat de stiri proaste online dauneaza grav sanatatii”.
Poza e preluata e pe Finantistii.ro.