Mihai discuta liber

The thoughts of me

(da, lumea mai trimite mesaje în masă ca acum 20 de ani)

Am primit și eu făcătura aia de mesaj pe Whatsapp, deși credeam că poate scap. Aveam speranța că prietenii mei au trecut peste faza asta sau că poate nu mai cred tot felul de mesaje fără să verifice dacă sunt adevărate.

Whatsapp nu a avut niciodată plata la mesaj. Au avut doar plata ANUALĂ, cred că scrie undeva că ei nu au avut și nici nu vor avea vreodată altă metodă plătită de subscriere. Cineva s-a distrat și se distrează mult cu astfel de mesaje, pun pariu că e unul din grupurile alea care care spamează conturile oficiale și oameni necunoscuți. Bravo lui/vouă!

Problema a fost că prietenul (nu mă deranjează dacă citește postarea) o ținea mult și bine că eu nu pot ști dacă mesajul e adevărat sau nu. Păi, nici tu nu poți, dar ai trimis orbește mesajul mai departe. Nu ai căutat informații pe site-ul Whatsapp. Cred că știu și de ce românii mai cred astfel de mesaje. Totul ține de istoria noastră. O perioadă lungă de timp am avut o televiziune, câteva ziare care scriau cam același lucru, așa că oamenii credeau că “dacă scrie aici sau dacă văd aici la TV, înseamnă că e pe bune”. Nu am avut posibilitatea să avem propria opinie decât după ’89.

După Revoluție am trecut în extrema cealaltă. Totul era permis, aveam atât de multe surse încât nu știam ce să mai credem. Unele surse s-au impus în timp prin credibilitate și calitate (vezi Antena 1 la început, nu servilismul de care dau dovadă acum în epoca post-varaniană), altele prin tâmpeniile și inepțiile pe care le scriau (vezi Evenimentul zilei și OTV/ZeroTV/DDD/Televiziunea poporului). Încet, încet s-a impus jurnalismul ăsta prost scris care punea pe hârtie orice vindea ziarul (sau punea pe sticlă orice genera rating la TV). Jurnaliștii s-au folosit de toate tertipurile ca să dezbine românii și să-i conducă mai ușor. Românii au ajuns să creadă tot ce văd fără să aibă și alt punct de vedere. Apoi a venit Internet-ul.

Nu prea știa nimeni ce este și cu ce se mănâncă Internet-ul, dar era frumos să vorbești cu prietenii sau să mai agăți pe cineva. Cam în perioada când în fiecare casă se auzea sunetul de Yahoo Messenger au început să apară virușii care schimbă statusul pe Yahoo și care trimite link-uri ciudate. Echivalentul pozelor cu citate și al filmulețelor nostime de pe Facebook erau PPS-urile trimise ca FW:FW:FW și mass-urile cu tot felul de mesaje. Vârful a fost reprezentat de mass-urile care spuneau să copii mesajul despre un copil bolnav și să-l trimiți la 10 prieteni, pentru că Yahoo va dona 1 cent american pentru fiecare mesaj trimis. Yahoo nu are altceva de făcut decât să urmărească mesajele tâmpite trimise de niște români care voiau să viruseze calculatorul altor români. Yahoo nu avea altceva de făcut decât să încalce dreptul la intimitate al românilor care trimiteau mesaje tâmpite. Aici trebuia să se oprească omul și să gândească, dar nu a făcut-o. Mă abțin cu greu să nu scap o înjurătură de fiecare dată când mă gândesc la mesajele în masă trimise atunci.

Nici nu mă miră că unul din cele mai bune site-uri de știri false (care îl ajutau pe Trump) aparține unui român. Românii erau antrenați de ani buni cu știri false și era cazul ca și restul lumii să afle asta. Iar acum moda este să pornești un mesaj din ăsta alarmist despre Facebook/Whatsapp/Yahoo pe la începutul anului de parcă ar fi un obicei de sărbători. Cum se face că pe Twitter sau alte rețele nu se găsesc altfel de mesaje? Pentru că lumea gândește ceva mai mult și poate scrie ceva mai corect.

Fraților, Whatsapp nu va cere utilizatorilor săi să trimită un mesaj stupid ca să nu ceară bani. La fel, Yahoo nu se va închide dacă tu nu trimiți un mesaj stupid. Scoateți capul din nisip și uitați-vă în jur. S-ar putea să vedeți ninsoarea sau soarele.

Related Posts:

  • No Related Posts
Intamplari , Oameni , Online

CommentLuv badge
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

 Subscribe in a reader


Mihai discuta liber