Mihai discuta liber

The thoughts of me

(am scris randurile astea prin 2005 ca sa particip la un concurs organizat de revista Bravo; am castigat; e scriere veche, nu vazusem inca ultima parte a trilogiei, ar fi plasata intre al doilea si al treilea film; e si singura scriere cu diacritice, nu mai pierd timpul sa le scot)

Poster de pe Wikipedia

Tot ceea ce-şi dorise Neo era ca totul să se termine o dată. Nici nu ştia în ce se implică atunci când luase pastila albastră. Dar se dovedise a fi ceea ce-a căutat şi încă pe atât. Acum când a văzut cu ochii lui că a ajuns la o înţelegere cu maşinile, nu putea să nu se gândească la viitor. La ce-ar putea aduce viitorul. Şi nici măcar nu se gândise că lupta oamenilor cu maşinile a avut un observator, un observator care se jucase de-a Dumnezeu la fel ca oamenii.

În lupta lor pentru supravieţuire cu maşinile, oamenii nu s-au mai gândit să privească spre cer şi s-au îngropat în pământ. Oamenii n-au bănuit că maşinile aveau planuri mari. Agentul Smith este cel mai bun exemplu. Mai existau şi alţii ca el, care însă nu au dat glas celor mai adânci dorinţe. Şi nici nu au avut “norocul” agentului Smith. S-a spus mereu că maşinile nu au sentimente. Când omul a creat inteligenţa artificială, s-a pornit tot de la om. Aşa că nu se poate spune că maşinile nu au sentimente, ci doar că ele nu şi le exprimă. A existat o ramură a agenţilor, din care făcea parte şi agentul Smith, care dorea să şteargă legătura dintre oameni şi maşini. Pentru ca maşinile să fie libere. Planul lor includea construirea unei forme exterioare cu ajutorul căreia agenţii să existe în lumea reală, şi a unei nave care să-i transporte dincolo de galaxia oamenilor. Astfel de maşini nu aveau problema călătoriilor în spaţiu şi nu îmbătrâneau, cel puţin nu în ritmul accelerat al oamenilor. Asta le dădea timp să găsească eventuale soluţii.

În orbită în jurul Pământului se află o navă-satelit care urmăreşte cu un interes aparte tot ce se întâmpla acolo jos. Nava aparţine unei civilizaţii extraterestre humanoide, care joacă rol de poliţie universală. Un fel de CIA interstelar, dacă vreţi. Această civilizaţie circula prin Univers în astfel de nave monitorizând evoluţia diferitelor civilizaţii care ajungeau într-un punct de cotitură. Ei veniseră pe Pământ şi în urmă cu ceva mai mult de 2000 de ani, influenţându-ne într-un mod cu totul neaşteptat. O sondă trimisă de ei pe Pământ a avut probleme tehnice, generând o lumină intensă, percepută ca lumina unei stele; toată lumea ştie ce s-a întâmplat în urmă cu ceva mai mult de 2000 de ani. În Evul Mediu, toate acele fenomene neobişnuite li se datorau în aceeaşi măsură cu apariţiile OZN-urilor. Au fost aici şi la testarea primei bombe atomice, care anunţa o explozie tehnologică. Poate vă întrebaţi care civilizaţie îşi ia rolul de poliţist de bună-voie. Motivul stă în faptul că planeta lor mamă a fost distrusă din cauza unui război dintre două facţiuni rivale de pe planetă. Facţiunea supravieţuitoare a intrat într-un Consiliu Universal şi civilizaţia a fost salvată de la dispariţie cu condiţia să preia acest rol. Colonizarea unei alte planete nu a fost posibilă din cauza condiţiilor speciale în care trăiesc aceste fiinţe; nici o planetă nu a trecut de criteriile lor.

În cazul Pământului, interesul lor era legat şi de faptul că situaţia de pe Pământ semăna în mare măsură cu aceea de pe planeta lor. Şi ei reuşiseră să dea naştere la inteligenţă artificială. O parte a fiinţelor de pe planetă fusese infectată cu un soi de virus care se asemăna foarte mult cu ceea ce reuşise să facă agentul Smith aici pe Pământ. În încercarea lor de a învinge, fiinţele au trebuit să-şi distrugă propria planetă, supravieţuitorii trebuind să devină un fel de fugari prin Univers. Acum, după ce oamenii îşi asiguraseră existenţa şi viitorul, aceste fiinţe şi-au făcut simţită prezenţa contactând oamenii. Pe o planetă dintr-o altă galaxie, aceste fiinţe descoperiseră o planetă şi aveau nevoie de ajutorul pământenilor conduşi de Neo pentru a afla ce se întâmplase acolo. În schimbul ajutorului, acele fiinţe au promis că-i ajută pe oameni să-şi facă planeta locuibilă din nou. Era nevoie de prezenţa oamenilor pentru că pe planetă existau forme primitive de inteligenţă artificială, la fel ca pe Pământ. Care fuseseră trimise de pe Pământ cu mult timp în urmă ca un fel de soluţie de siguranţă. Toate încercările de a lua legătura cu acele maşini n-au avut succes, aşa că oamenii erau singurii care puteau rezolva enigma. Extratereştrii au vrut să dea posibilitatea oamenilor să vadă ce nu a mers bine, aceste maşini fiind printre primele modele realizate de oameni. Acea planetă putea să găzduiască extratereştrii, dar ei nu puteau distruge o altă formă de viaţă.

Neo nici nu ştia cum să răspundă invitaţiei extratereştrilor, dar dorinţa de a repara câteva sute de ani de “Ev Mediu” în care trăiseră era mult prea mare. Poate că acele maşini puteau fi reeducate. Inteligenţa artificială reprezenta un salt tehnologic de care omenirea nu putea şi nu trebuia să se lipsească. Ce cuvinte mari! Încă mai era Neo, salvatorul oamenilor. Dar alegerea nu era numai a lui. Morpheus, Trinity şi toţi ceilalţi care au crezut în el acum puteau crede din nou. Întâlnirea pe care a avut-o cu ei nu a făcut altceva decât să-i întărească convingerea: mergem până la capăt. Extratereştrii au fost şi ei destul de încântaţi. Au spus că nu mai este timp de pierdut şi i-au adus la bordul navei-mamă pe Neo, Morpheus, Trinity, un operator numit Zach, pe Woz (care era de fapt prescurtarea de la Wizard Of Oz) şi pe Niobe.

Felul în care călătoreau extratereştrii era destul de spartan, dar nu era ceva cu care oamenii să nu fie obişnuiţi pe aero-glisoarele lor. I-au condus pe oameni în camerele lor, dându-le fiecăruia un dispozitiv universal de traducere şi spunând că drumul va fi destul de scurt în termeni umani. Dar Neo nu putea să doarmă şi a cerut să stea cu extratereştrii.

Tot ceea ce trăia acum i se părea deosebit, dar acest sentiment nu depăşea ieşirea din Matrix şi vizita la Oracol. Se uita la extratereştri şi se gândea că oamenii ar fi putut ajunge aici dacă nu ar fi existat acele perioade negre din istoria omenirii. Se gândea dacă ar fi putut recurge la soluţia lor în lupta cu maşinile. În acel moment, unul dintre extratereştri îl luă pe Neo să-i arate şi restul navei.

Călătoria lor se apropia de sfârşit. Toată lumea era prezentă pe puntea principală şi urmărea planeta care se profila pe ecranele uriaşe ale punţii principale. De acum înainte oamenii conduceau ostilităţile. Extratereştrii le-au pus la dispoziţie instrumentele cu care să ia legătura cu maşinile; le-au spus că vor urmări şi înregistra totul de aici. Şi intraseră din nou în Matrix.

Lumea pe care o creaseră aceste maşini era perfectă din punct de vedere al oamenilor, erau în stadiul prin care trecuseră o dată şi pe Pământ. Se opriseră aici pentru că nu aveau pe cine să testeze acest lucru. Cu cei cinci intraţi, lucrurile începeau să se mişte. Pe străzi începeau să apară oameni, dar toţi semănau cu Neo, Morpheus, Triniy, Woz şi Niobe. În acest moment, au fost daţi afară din Matrix. Extratereştrii împreună cu Zach, operatorul, i-au scos pentru că la toată lumea, datele cu privire la puls, activitatea cerebrală o luaseră razna. Matrix-ul era construit să susţină miliarde de oameni, iar aceste miliarde trebuiau să furnizeze energia necesară reţelei. Cu numai cinci dintre ei înăuntru, acest lucru era imposibil. O soluţie i-a venit lui Zach care a propus crearea a câteva sute de milioane de oameni virtuali cu ajutorul tehnologiei extraterestre, fiecare alimentându-se cu o părticică din energia navei. Planul era acum găsirea sursei de energie a acestui Matrix, copierea codului său principal şi distrugerea sursei de energie.

La următoarea intrare în Matrix, Neo a vrut ca el să fie singurul care riscă. Nu aveau de unde să ştie dacă va putea să aibă grijă de ceilalţi. Mai întâi, a încercat să vadă asemănările cu celălalt Matrix. A scanat Matrix-ul în dorinţa de a găsi locul cu cea mai mare densitate de agenţi. Ideea era simplă: după găsirea acestui loc, urma să “copie” un agent, pentru ca apoi extratereştrii să tragă asupra planetei cu puls electromagnetic care să distrugă toată reţeaua. Era foarte ciudat că nu văzuse nici un agent. De ce această versiune a Matrix-ului nu avea agenţi? Era oare construită aşa cum o văzuse primul arhitect al Matrix-ului? Zach interveni atunci, spunând că într-o anumită zonă apare ceva ce seamănă cu un agent. Ajuns acolo, el descoperi agenţii care fuseseră salvaţi de la “ştergere” de către soţul Persephonei. Ei nu prezentau acum o problemă, când deja îi mai întâlnise. Nu erau nici măcar o provocare. Atunci a ales unul din ei şi se grăbi spre cea mai apropiată ieşire. Neo se întreba dacă este posibil ca acest Matrix să urmeze aceeaşi evoluţie ca cel originar. Şi se întrebă dacă merita să fie distrus acum. Când ştiau atât de multe despre el. Acest lucru nu mai depindea de el, ci de extratereştrii care-l aduseseră aici.

Posterul este luat de pe Wikipedia.

Related Posts:

  • No Related Posts
General

2 Responses so far.

  1. Isabela says:

    Bravo, ai muncit ceva…

  2. Mihai says:

    Am facut-o din placere 🙂


CommentLuv badge
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

 Subscribe in a reader