Mihai discuta liber

The thoughts of me

barchartresult.png

Nu mai e mult pana duminica si vom fi chemati la vot. Eu voi merge, chiar si daca ar fi sa ii votez pe toti (cum am spus in comentariul ASTA). Acum nu mai stiu ce voi face. Am incercat si site-ul ASTA si degeaba. Problema e alta. Indiferent cu cine ai vota, nu cred ca partidul respectiv isi va tine promisiunile. Aici e problema. Pe testvot.eu mi-a iesit ca PD-L ar fi cel mai aproape de alegererile mele. Ma intristeaza faptul ca suntem vazuti ca o masa mare de oi, care merg in directia aratata de prima oaie.

Oare cati stiu cu ce se mananca alegerile astea uninominale? Una din persoanele cu care am discutat spunea ca in 2-3 cicluri de alegeri uninominale, se va cerne sita si ca se vor schimba multe. Omul spunea ca a mers cu un candidat in judet, care apartinea de un colegiu din judet; spunea si ca peste 4 ani, cand va veni din nou in campanie la oameni la usa, va fi dat afara daca nu se va tine de promisiuni. Eu ma indoiesc ca se intampla asa, cine isi va mai aduce aminte de promisiunile lui atunci? Ca doar el nu va fi prost sa puna fata in fata promisiunile si cu realizarile lui. Poate ca ar trebui sa fie scrise undeva, un fel de contract social. Sa stie toata lumea ce a promis ca face si ceea ce a facut el de fapt. Asta ma mentine in starea de nehotarat. Singurul lucru bun este ca peste 4 ani vor fi nevoiti sa candideze tot in acelasi colegiu, nu vor mai putea fi mutati in alte judete, pentru a pacali alti alegatori.

Mai am un dinte impotriva oamenilor in sine care sunt candidati. Cine le-a spus lor cum sa stea in pozele de pe afisele electorale? Pozele sunt de vreo 3 feluri: candidat cu bratele deschise sau cu palmele spre alegator, candidati cu poza gen bust si candidati fotografiati alaturi de oameni (astea ma supara cel mai tare, in unele postere este suprapusa imaginea candidatului peste fotografii ale unor oameni). Dupa postere, i-as imparti in mai multe categorii:

– unii candidati ne privesc de sus, cu superioritate, de parca ar spune “Nu ma intereseaza daca ma votezi tu sau nu, ca eu voi fi ales oricum”;

– altii arata ca si cum ar spune “Nu-i asa ca ma votezi si pe mine? Te rog mult, am nevoie de si mai multi bani!” afisand si niste zambete stupide si false. De obicei tipul asta de oameni arata ca niste perfizi oameni de afaceri sau mai pe sleau ca niste borfasi). Eu ii asociez cu personajul animat din al doilea film “Singur acasa 2”, angajatul hotelului care zambea larg;

– mai sunt si unii tineri printre candidati, ei au de obicei cele mai neutre postere “Sunt si eu candidat, vreau sa ajung ca ei”;

– in Bucuresti am vazut foarte multe postere cu femei, din partea tuturor partidelor; sa se fi aplicat egalitatea intre sexe privind candidatii? Foarte putin probabil, pe multe dintre ele le vad ca niste marionete, la fel ca si pe tineri, probabil ca dau si bine in poza.

Uitandu-ma pe posterele candidatilor, am dat de niste proiecte de care nu auzisem pana atunci. Fiind galatean, am fost uimit sa aflu ca un candidat foarte tanar sustine o sosea/autostrada Galati-Braila-Slobozia-Bucuresti. La fel, ca un candidat va creste pensiile si ca va mari salariul minim pe economie. Ca va face el/ea scoli. Oare chiar atat de prosti ne cred? De ce nu vorbesc de salariile pe care le maresc singuri, despre masinile pe care le achizitioneaza, despre diurnele pe care le voteaza, despre zilele in care nu vine la munca? Eu as propune ca un deputat sau un senator sa primeasca un salariu decent, mediu, fix. Sa fie pontat pentru zilele cand vine la munca si sa fie remunerat pentru contributia lui propriu-zisa. Se stie foarte bine cum se cheltuie banii publici la sfarsitul anului. Ce parere ar trebui sa am cand la sfarsitul anului se cumpara masini scumpe, numai vreo 5-6, din banii de la stat, pentru a ramas un surplus? Cum si-au organizat banii acei alesi ai poporului?

O alta meteahna veche a noastra este ca toata lumea are o parere. Nu conteaza daca stie despre ce e vorba, dar el/ea are o parere. Cu ceva timp in urma eu spuneam ca trebuie sa votezi pentru ca altfel nu ai nimic de spus, ca ai comenta degeaba daca nu ai votat. Acum nu mai stiu ce sa spun, dar inclin spre a vota. Pe unul dintre site-urile cu stiri un om comenta ca trebuie sa ne pregatim pentru a doua criza financiara. Cand vor realiza politicienii ca trebuie sa si dea, nu numai sa promita si sa ia?

Related Posts:

Eveniment , Oameni

2 Responses so far.

  1. Alexandru Petras says:

    si eu voi candida peste 4 ani … si ma gandeam sa nu apar pe postere ca cei din colegiul meu … ci sa apar ca persoana … timp de 4 ani am sa umblu prin colegiul meu. Cred eu ca este o politica mai buna 🙂

  2. ale4them says:

    well, este 1 decembrie si alegerile au fost.
    a fost si un absenteism substantial.
    si va mai fi
    iar politica va fi la fel, indiferent daca votul se numeste uninominal sau altfel.
    in general politica este la fel (si asta nu numai la noi).
    ceea ce difera este specificul local.


CommentLuv badge

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

 Subscribe in a reader