Mihai discuta liber

The thoughts of me

(nu cumpar mereu cate ceva nou, dar cand cumpar, o fac cu cap)

Asus-RT-N56U

Nu sunt genul care sa schimbe echipamentele la an si din cauza asta caut echipamente cat mai bune, pe care sa le folosesc pentru cat mai mult timp. Am avut un D-link DIR-615 care si-a facut datoria cu varf si indesat si am simtit nevoia unul router nou pentru ca am deja multe dispozitive care se conecteaza pe WiFi (telefon, tableta, laptop, as putea conecta si o consola si un TV). Am cautat un router care sa fie dual-band (sa emita pe WiFi pe doua frecvente), sa aiba rate de transfer foarte bune pe WiFi si cu suport Gigabit. Stabilisem initial si o suma mai mica, dar mi-am dat seama ca nici unul din routerele gasite nu erau destul de bune. A aparut reducerea de pret la eMag pentru RT-N56U si m-am hotarat sa-l cumpar (am dat 318 de lei).

Bonusul e dat de porturile USB (am crezut ca are doar unul). Unul dintre utilizatori se plangea ca se confugureaza greu si ca softul e disponibil numai pentru Windows. E posibil ca acel router sa fi avut un firmware mai vechi sau sistemul de operare sa fi fost mai vechi. Imediat cum am conectat calculatorul la router si am deschis o pagina web, am fost trimis pe o pagina de configurare a router-ului, unde am setat user, parola, legatura la Interne, numele retelelor WiFi, totul dintr-o lovitura. Dupa ce s-a terminat procedura de configurare, mi s-a spus ca s-a gasit un nou firmware si am fost intrebat daca vreau sa fac upgrade. In sfarsit un sistem de upgrade de firmware care functioneaza!!! Pana acum, la modele mai vechi eram mereu nevoit sa intru pe site-ul producatorului si sa-l descarc manual. Upgrade-ul s-a facut la o versiune stabila de firmware, pe site-ul producatorului exista si variante beta, care se pot instala manual. Router-ul primeste o bila alba de la mine.

Fara un hard-disk conectat pe USB nu se pot instala aplicatii si nici nu se poate folosi serverul de FTP sau aplicatia de cloud. Presupun ca asta e normal, din moment ce are doar o memorie flash interna mica (de 16 MB), rezervata pentru firmware. Printre tool-urile care se pot folosi din interfata se gaseste si un analizator de trafic, care este extrem de util. Viteza maxima de transfer pe WiFi a fost de vreo 12,5 MB/s (cu un laptop de generatie noua de la Toshiba). Pe cablu nu am testat, pentru ca obtineam 12 MB/s cu router-ul vechi pe cablu, care stia doar 10/100 Mbps. Toate dispozitivele s-au conectat pe WiFi fara nici un fel de probleme pentru ca am pastrat numele si parola retelei. Ca o mica paranteza, numele retelei WiFi de pe 2.4 Ghz si a celei de pe 5 Ghz poate fi identic.

Nu e recomandat pentru un user mediu, este nevoie de cunostinte avansate pentru a stoarce pana si ultima picatura de performanta din el. Pentru un user casnic poate pare dificil sa fie configurat, pentru ca are multe optiuni care nu sunt chiar usor de inteles (desi are un sistem de ajutor dand click pe numele proprietatii).

Pro:
– configurare rapida
– arata foarte bine
– este mai mic decat te-ai astepta
– porturile Gigabit
– este router dual-band
– USB-urile reprezinta un plus
– primeste updateuri de firmware in mod regulat

Contra:
– viteza pe porturile USB este mica (sunt doar USB 2.0)
– aplicatiile nu pot instalate decat daca atasezi un HDD extern
– interfata poate pare dificila pentru un utilizator mediu
– pretul mare (am dat 318 lei, acum e iar 489)

Am copiat o parte din textul scris tot de mine la eMag. Review-ul initial continea pretul router-ului si a fost suspendat pentru ca nu respecta regulile lor. Le-am citit, insa nu am gasit nicaieri scris in mod explicit. Bineinteles ca nu vor sa stie cat de ieftin a fost.

Related Posts:

Hardware , Noutati

One Response so far.

  1. Diana says:

    Cred ca am avea nevoie si noi de un router. Informatiile pe care le-am gasit aici sunt de mare ajutor pentru alegerea produsului potrivit. Multumim!


CommentLuv badge

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

 Subscribe in a reader